Over ons

OUAGA is een non-profit organisatie met een focus op orthopedie in ontwikkelingslanden. We werken steeds in samenwerking met lokale collega's.

OUAGA is een jonge organisatie, opgericht in de zomer 2018. Alle teamleden hebben echter al een uitgebreide ervaring met medisch werk in ontwikkelingslanden

Sinds vele jaren verrichten we met een medisch team orthopedische ingrepen in Burkina Faso. Ons werkterrein is het Hôpital Paul VI in de hoofdstad Ouagadougou. Wat begon als een klassieke orthopedische missie met behandeling van onder andere fracturen, orthopedische misvormingen en infecties, is over het verloop der jaren, op vraag van lokale artsen, voornamelijk uitgegroeid tot een programma heupchirurgie, de laatste jaren met accent op prothesechirurgie van de heup.

 

Tot op heden bestond het project als missies uitgevoerd door Artsen Zonder Vakantie. In 2018 eindigt deze samenwerking, omdat AZV zich meer wil focussen op preventie en primaire gezondheidszorg. Onze samenwerking met AZV is altijd prima verlopen en ook de beëindiging van het programma verliep in goede verstandhouding.

 

 

De leden van ons team zijn evenwel van oordeel dat onze taak nog niet rond is. Ook de directie, artsen en medewerkers  van het Hôpital Paul VI delen deze mening. Zij zijn vragende partij voor het verderzetten van de samenwerking. De noden blijven immers actueel en hoog. Deze omvatten enerzijds een groot aantal patiënten met significante en complexe problemen en anderzijds de opleiding van chirurgen, verpleging en anesthesisten.

 

Daarom hebben we beslist een eigen organisatie op te richten: vzw OUAGA. De oprichters zijn Lieven Dossche, orthopedisch chirurg UZA, Bruno Verhamme, anesthesist AZ Delta Roeselare, Dirk Michiels, Orthopedische firma Stryker en Jan Noyez, orthopedisch chirurg AZ Delta Roeselare.